Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

Ontdek waarom dit gebied een must-visit is voor elke natuurliefhebber en fietsenthousiast.

Ben je een fervent fietser, of gewoon op zoek naar een nieuwe manier om van de natuur te genieten? Wij nemen je mee in de prachtige omgeving die de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft. Ontdek welke gebieden jij moet bezoeken.

De uitstekende staat van de fietspaden

Als fietsliefhebber is er niets belangrijker dan veilige en goed onderhouden fietspaden. Op de Utrechtse Heuvelrug worden deze paden beheerd door Recreatie Midden-Nederland. Dit is een organisatie die zich wijdt aan het onderhoud en de veiligheid van bijna 90 kilometer aan fietsroutes. Dankzij hun inspanningen kunt u genieten van soepele en veilige paden, perfect voor alles van een ontspannen fietstocht tot een energieke mountainbiketocht.

Je hoeft dus niet bang te zijn voor lastig begaanbare paden. Of u nu door bossen fietst, langs de kanoroutes, of over de heuvels, de paden zijn altijd in optimale staat. Dit betekent ook dat de fietspaden toegankelijk zijn voor alle niveaus van fietsers, van beginners tot ervaren enthousiastelingen.

3 Populaire fietsgebieden op de Utrechtse Heuvelrug

Kaapse Bossen bij Doorn Het gebied rondom de Kaapse Bossen staat bekend om de uitgestrekte, heuvelachtige bossen. Het letterlijke én figuurlijke hoogtepunt van dit gebied is de Uitkijktoren De Kaap. Hoewel de toren niet per fiets bereikbaar is, is het aan te raden deze te bezoeken tijdens de fietstocht. Het biedt een onvergetelijk uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om de Utrechtse Domtoren te zien.

Den Treek-Henschoten Het landschap omvat een grote afwisseling aan natuur. Dichte bossen, open heidevelden en historische bezienswaardigheden. Het uitgebreide netwerk van verharde fietspaden slingert zich door het hele gebied, waardoor fietsers kunnen genieten van de diversiteit van het landschap. Tegenwoordig is er in het kader van natuurbeheer veel aandacht voor het behoud van het landschap en de lokale flora en fauna. Recreatie in de vorm van fietsen, maar ook wandelen en paardrijden, wordt hierbij actief aangemoedigd.

Daarnaast heeft het gebied een rijke historie die teruggaat tot de tijd van Karel de Grote. In die tijd stond het bekend als ‘Hengestcoten’ en diende als jachtgebied. In 1935 is het landgoed gefuseerd en is Den Treek-Henschoten ontstaan. 

Het Leersumse Veld Fietsend door het Leersumse Veld ervaar je een bijzondere mix van bos, heide en stuifzand, doorspekt met stroken cultuurland. Dit landschap biedt onderdak aan diverse dieren, waaronder verschillende vogelsoorten. Het gebied is bijzonder rijk aan zangvogels zoals boomklevers, goudvinken, geelgorsen, en bosuilen. Een opmerkelijke attractie in het gebied zijn de Leersumse Plassen, grote wateren die ontstonden door veenafgravingen. Bij deze plassen staat een vogelkijkhut, een perfecte plek om de lokale vogelsoorten te observeren

Hoewel Staatsbosbeheer een rondwandeling heeft uitgezet die om de Leersumse Plassen en door bos- en heidegebied voert, biedt het gebied ook prachtige fietsroutes. Deze routes nemen fietsers mee door het diverse landschap en langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het Leersumse Veld

Waar kan je leuk een pauze nemen tijdens het fietsen?

Langs de fietspaden op de Utrechtse Heuvelrug zijn veel bankjes te vinden waar fietsers een pauze kunnen nemen en genieten van de natuurlijke omgeving. Deze bankjes zijn ideaal voor rustmomenten tijdens een fietstocht en bieden een perfecte gelegenheid om even te ontspannen en de schoonheid van de Heuvelrug in je op te nemen.

Wil je pauze houden bij een indrukwekkende bezienswaardigheden? Bij deze locaties is het prachtig:

  • De Pyramide van Austerlitz
  • Het Henschotermeer in Woudenberg
  • Landgoed Huis Doorn
  • De Leersumse Plassen
  • Vliegbasis Soesterberg

Ben je op zoek naar een gezellig café of restaurant? Dan raden we je aan om de app van fietsnetwerk te gebruiken. Als je een route opent op deze app zie je op je navigatie verschijnen welke cafés en restaurants er in de buurt zijn. Het is met de app eenvoudig om de route een klein beetje aan te passen en de route naar jouw pauzemoment aan te laten geven.

Fietsverhuur en meer op de Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug is fietsen een onvergetelijke ervaring, waarbij je volop kunt genieten van de prachtige natuur en de rijke historie van het gebied. Hoewel je ervoor kunt kiezen om met je eigen fiets te komen, is het ook een leuk idee om eens iets anders te proberen.

e-Fatbike huren

Overweeg bijvoorbeeld het huren van een e-Fatbike. Dit geeft je de vrijheid om moeiteloos de Utrechtse Heuvelrug te verkennen. Je hoeft je eigen fiets niet te vervoeren en met de fatbike weet je zeker dat je overal kunt komen. 

Klik hier om een e-Fatbike te reserveren

Solex, e-Chopper of e-Kickbike huren

Voor wie op zoek is naar een nog relaxtere ervaring, zijn er alternatieven zoals het huren van een Solex, e-Chopper of e-Kickbike. Ga op pad met een route naar keuze en beleef een verfrissende dag in de natuur. 

Klik hier om een Solex, e-Chopper of e-Kickbike te reserveren.

Andere blogs