Solex-rijden: terug naar het jarenzestiggevoel

Begin juli verscheen een ontzettend leuk artikel in een jaren '60 editie van het Visie magazine. Lees hoe de Solexrit werd ervaren.

Aanduwen, springen en… snorren maar!

Begin juli verscheen een ontzettend leuk artikel in een jaren ’60 editie van het Visie magazine. De redacteur en fotograaf kwamen onaangekondigd bij ons langs voor een ritje op hét icoon op de Nederlandse wegen van de sixties, de Solex! Nadat we ze hadden uitgelegd hoe ze de Solex konden starten zijn ze op pad gegaan.

De Solex was het straaticoon in de jaren 60. Nu, in het tijdperk van elektrische fietsen, waagt Visie-redacteur Gert-Jan Schaap zich aan een nostalgische rit op dit pruttelende motorrijwiel. Het is tijdens de uitleg even goed opletten, maar tot zijn opluchting krijgt hij de solex met gemak aan de praat. Samen met zijn collega verkent hij de Utrechtse Heuvelrug-route, genietend van het karakteristieke geluid en de vrijheid die deze nostalgische belevenis biedt.

Met een hagelwit haarnetje en een helm op vertrekken ze voor een tocht van 37,8 kilometer. De solexen produceren lekker veel geluid en ze genieten van de prachtige omgeving, langs boerderijen, weilanden en schaduwrijke bomen. Een korte stop om koeien te laten passeren en een ontmoeting met een waakzame boerenzoon maken de tour compleet

Hoewel het solex rijden even wennen is en de warme zon haar tol eist, zorgt de rit voor veel plezier en unieke momenten. Terug bij het startpunt, ontdoen ze zich van hun helmen en haarnetjes en kijken ze met voldoening terug op deze nostalgische ervaring. De solex, ooit een betaalbare “vriend van het rijwielpad,” blijft een waardevolle herinnering aan vervlogen tijden.

Tot in detail lezen hoe ze het ritje hebben ervaren? Dat lees je in het artikel.

Andere blogs