Solex rijden: Voor één dag weer 16

Jeugd herbeleven met één van de populairste vervoersmiddelen uit de vorige eeuw. Had jouw moeder 'm ook?

Ben je opgegroeid in de jaren ‘60 of ‘70? Dan kan je je deze brommer nog goed herinneren. Je moeder had er één voor de boodschappen. En jij ging er zo af en toe mee op pad. Je vond het fantastisch. Zo’n fiets met een hulpmotor, waar je zonder moeite makkelijk sneller dan 30 km/h mee reed.

Krijg je warme gevoelens van de verhalen over de Solex? Duik voor één dag terug in je jeugd en beleef de snorfiets zelf.

3 herinneringen aan de charme van de Solex

Het is en blijft een eigenaardige brommer. Niet met anderen te vergelijken. Dat maakt het dat de Solex tot op de dag van vandaag nog zo populair is onder liefhebbers van brommers.

 • Snelheid Het leek wel alsof de Solex zijn eigen leven wilde leiden. Het ene moment loopt ‘ie sneller dan alle anderen. Een momentje later was die niet vooruit te branden. Hoe dat zat? Dat kon alles zijn. Soms loste je het op door de choke te verzetten. Daarnaast kon afkoelen ook nog wel eens helpen.
 • Meetrappen Hoe hoog de topsnelheid van een Solex was? Dat bepaalde je zelf. Dankzij de trappers kon je het snorfietsje zelf ondersteunen. Ook handig voor als de Solex weer eens uitviel. Tegenwoordig zou je het hele stuk dan moeten lopen. Met de Solex kon je blijven fietsen alsof er niets aan de hand was. Ook al ging dat wel wat zwaarder dan een gewone fiets. 
 • Met de Solex door de sneeuw? Lag er sneeuw op de straat. Dan kon je het met de Solex wel vergeten. Starten lukte meestal wel. Maar. vooruit kwam je niet. hoe hard je het ook probeerde.

Nog nooit gedaan, kan ik het ook?

Ken jij de Solex nog uit het straatbeeld, maar heb je er zelf nog nooit op gereden? Geen zorgen, want het is helemaal niet ingewikkeld.

Goede instructies zijn daarentegen wel belangrijk. Want voor je ‘m kan starten moet je wel weten hoe dat werkt.

Met deze korte instructie zul je niet meteen de Solex aan de praat krijgen, maar heb je een beeld de eenvoud van de snorfiets.

 • Starten Aan de voorkant van de Solex zie je het motortje zitten. Om de Solex te kunnen starten moet je het motortje op het voorwiel laten zaken. Vervolgens druk je het decompressieknopje naar beneden. Nadat je vaart het gemaakt laat je het knopje los en blijf je meetrappen tot het motortje trekt.
 • Gas geven Het gas geven verschilt per Solex. Bij de oudste Solexen kun je het gas regelen met een schuifje en de rem. Tegenwoordig zijn veel Solexen omgebouwd. Je geeft dan gas door te draaien aan het handvat. 
 • Remmen Je remt zoals je dat gewend bent bij de fiets. Met twee handremmen. Aan je linker handvat zit de rem voor het achterwiel. Met de rem aan het rechter handvat brengt je het voorwiel tot stilstand.
 • Choke Aan de achterkant van het motortje vind je de choke. Met de choke regel je de benzine toevoer in het motortje zelf. Door de choke te verschuiven zal de Solex harder of zachter gaan rijden. Probeer de choke in de ‘sweet spot’ te krijgen en je Solex loopt het hardst.
 • Uitzetten Je zet de Solex uit door het decompressieknopje aan de linkerkant naar beneden te drukken.

De Solexen van tegenwoordig

De originele Solexen zie je nog tot op de dag van vandaag. Door de jaren heen zijn er verschillende types Solexen gemaakt. Waarvan je deze het vaakst ziet.

 • Het meest populaire model was de Solex 3800. Deze is vanaf de late jaren 60 geproduceerd. Dit model staat bekend om zijn betrouwbaarheid.
 • Solex 5000: Dit model werd geïntroduceerd in de jaren ’70. Met een meer moderne uitstraling. Bovendien beschikbaar in verschillende kleuren.
 • Solex S 3800 is de verbeterde versie van de 3800. Deze werd geproduceerd tot in de vroege 21e eeuw.

Moderne Solexen Tegenwoordig zijn er imitatie Solexen op de markt. Met dezelfde uitstraling. Maar zeker niet dezelfde prestaties als de originele. 

Kun je nog originele Solexen huren?

Zeker weten. De meeste Solexen die tegenwoordig worden verhuurd zijn de Solexen 3800. Dankzij de betrouwbaarheid kun je tegenwoordig nog steeds van dit model genieten.

De Solexen zijn vaak voorzien van kleine aanpassingen om het rijgemak te verhogen. Een voorbeeld is het handvat waarmee je gas kunt geven. Deze is vereenvoudigd, zodat het voor iedereen toegankelijk is een Solex te huren.

Wil je de originele Solex opnieuw beleven?

Klik hier om jouw Solextour te reserveren.

Andere blogs